با پيشرفت تكنولوژي، روز به روز استفاده از كامپيوتر، لپ تاپ و تبلت افزايش مييابد. با افزايش استفاده از اين دست وسايل، ويروسها و بدافزارها نيز به همان اندازه زياد شدهاند. كافي است كمي بياحتياطي به خرج دهيد تا در يك چشم بههم زدن اطلاعات مهم وضروريتان به سرقت برود. كامپيوترها اين روزها در معرض هجوم انواع و اقسام ويروسها قرار دارند.
پس اگر ميخواهيد دچار مشكلات ناشي از هجوم ويروسها و بدافزارها نشويد بايد مواردي را مراعات كنيد، چند نرم افراز را روي كامپيوترهايتان نصب كنيد و از چند روش براي بهينه و ايمنسازي آنها استفاده كنيد. برخي از نرمافزارها به صورت رايگان ارائه ميشوند اما بهترين كيفيت و خدمات را به كاربران ارائه ميدهند.
با چند روش ساده و استفاده از چند نرمافزار رايگان اما به شدت كاربردي ميتوانيد با خيال راحت در دنياي مجازي گردش كنيد. در اين مطلب با هشت نرمافزار و روش براي ايمنسازي كامپيوترها آشنا ميشويد.
آنتيويروس
همه با كاركرد آنتيويروسها آشنا هستند. كامپيوتر شما بايد حتما مجهز به يك بسته ايمني ضدبدافزارها باش. آنتيويروسها يكي از اجزاي اين بستهاند. اين برنامهها وروديها و خروجيهاي كامپيوتر شما را زيرنظر دارند و به صورت خودكار – در صورت اتصال به اينترنت – خود را به روز ميكنند. نسخههاي رايگان آنتيويروسهاي مختلف مانند AVG، Comodo،Avira، Avast و... نياز كاربران خانگي را برطرف ميكنند.
فايروال
«ديوار آتشين» يا «فايروال» جزو ديگري از بسته ايمني كامپيوترها يا شبكههاي كامپيوتري است. با فايروال ميتوان دسترسي به شبكهها يا خدمات مختلف را مديريت كرد. اين نرمافزار ترافيك داده بين كامپيوتر شما و شبكه (مثلا اينترنت) را كنترل ميكند و بر اساس تنظيمات قبلي تصميم ميگيرد كدام بسته اجازه گذر از ديوار آتشي را دارد و كدام نه. از جمله محبوبترين فايروالها ميتوان به ZoneAlarm اشاره كرد.
برنامههاي ضدجاسوسي
دستهاي ديگر از فايلهاي فوقالعاده خطرناك، جاسوسافزارها هستند. آنها همانطور كه از نامشان پيداست در پي جمعآوري اطلاعات از كامپيوتر قرباني و همچنين رصدكردن فعاليتهاي او در هنگام كار با كامپيوتر هستند. مثلا اين جاسوسافزارها ممكن است خود را در قالب يك بازي محبوب مخفي كنند. برنامههاي رايگان مختلفي در اينترنت براي مقابله با اين بدافزارها وجود دارد. spybot search and destroy يكي از آنهاست.
آنتياسپمها
از اسپمها هم غافل نشويد. اسپمها منتظر فرصتي هستند تا سيستم شما را زيرو رو كنند. ارائهكنندگان خدمات ايميل مانند ياهويا گوگل اين سرويس را به كاربران خود ارائه ميكنند. با برنامههايي مانندSPAMfighter هم ميتوان با اسپمها يا حملات فيشينگ درOutlook، Outlook Express، Windowsmail مقابله كرد. در حملات فيشينگ كاربر با لينك آلوده به صفحهاي جعلي هدايت ميشود كه بدافزارها و هكرها در آن به كمين نشستهاند.
مقابله با باجگيرها
با خيال راحت درحال كاركردن با سيستمتان هستيد كه ناگهان همه چيز قفل ميشود. هرچه تلاش كنيد اتفاقي نميافتد. شما ديگر نه با يك لپ تاپ يا كامپيوتر كه با يك تكه سنگ طرف هستيد! داستان چيست؟ پاي يك «باجافزار» در ميان است. باجافزارها گروه ديگري از بدافزارها هستند كه كامپيوتر قرباني را قفل و از صاحب آن در مقابل آزادكردن سيستم، پول تقاضا ميكنند. Kaspersky WindowsUnlocker برنامهاي رايگان براي پاككردن اين بدافزارهاست.
حلقه نجات
همه راه و روشهايي كه در بالا ذكر شد كمك بسيار زيادي به امن ماندن و ايمن بودن ارتباطها و سيستمهاي شما در فضاي مجازي ميكند اما اگر با وجود همه مراقبتها و بهروزرسانيها كامپيوترتان اسير بدافزارها شد، بسته به نوع آلودگي مثلا ميتوانيد ازMcAfee Labs Stinger براي رهايي استفاده كنيد. باHijackThis هم ميتوانيد در اسرع وقت به تنظيمات تغييريافته در كامپيوتر خود پي ببريد و آنها را به حالت اوليه برگردانيد.
حذف بدافزارها
برنامههايي مانند Malwarebytes AntiMalwareبدافزارهاي احتمالي موجود روي كامپيوتر شما را تشخيص ميدهند حتي اگر بدافزارها از روشهاي نوين و پيچيده استفاده كنند. اين نرمافزار برنامهها و پروسههاي كامپيوتر شما را دائم زيرنظر دارد و به محض مشاهده فرايندي مشكوك، زنگ خطر را به صدا در ميآورد. برخي از بدافزارها به مرور زمان كامپيوتر شما را از درون خورده و نابود ميكنند. آنها درست مثل يك غده سرطاني رشد ميكنند.
نسخه پشتيباني
با همه اين تفاصيل بهترين كار اين است كه يك نسخه پشتيبان از كامپيوتر خود تهيه كنيد. تهيه نسخه پشتيبان از دادههاي كامپيوتري سادهترين و مطمئنترين راه براي احياي اطلاعات از دست رفته است.Paragon Backup & Recovery يكي از بستههاي نرمافزاري رايگان و كارآمد براي تهيه نسخه بكآپ است. اين نرمافزار تمام اطلاعات شخصي و تنظيمات سيستم عامل را از يك هاردديسك به هاردديسك ديگر منتقل ميكند.